Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam. Exista doar cateva secrete pentru a te mentine tanar, a fi fericit si a deveni un om de succes. Trebuie sa razi si sa gusti umorul fiecarei zile. Trebuie sa ai un vis. Atunci cand ramai fara vise, mori. Suntem inconjurati de oameni morti si nici nu ne dam seama.
E o mare diferenta intre a imbatrani si a evolua. Daca ai 19 ani si stai in pat inert timp de un an, fara sa faci un lucru productiv, vei implini 20 de ani. Daca am 87 de ani si zac in pat timp de un an fara sa fac nimic voi implini 88. Toata lumea imbatraneste. Nu e nevoie de talent sau pricepere.
Ideea e sa evoluezi, identificand mereu oportunitatile care se ascund in inima schimbarii. Nu regreta nimic. Cei care sunt deja batrani nu regreta ceea ce au facut, ci mai degraba ceea ce nu au facut. Numai cei care au regrete se tem de moarte.
Imbatranirea – un lucru care ni se intampla tuturor. Vedem efectele sale in mod concret – dar oare care sunt cauzele ? Si, in primul rand, cum am putea defini imbatranirea ? Si oare am putea incetini sau chiar reversa acest fenomen ?
Haideti sa vedem impreuna cateva idei in acest sens. Putem discerne cauze fizice, mentale si energetice ale acestui proces (despre cele energetice vom discuta separat – aici).
Din punct de vedere medical, declinul treptat pe plan fizic si mental – concept cunoscut sub numele de imbatranire – incepe la 20 de ani, dar efectele sale devin evidente la o varsta medie sau inaintata.
Majoritatea celulelor organismului mor si sunt inlocuite pe parcursul vietii, dar inaintea varstei de 20 de ani numarul celulelor este in crestere, ducand la maturizare. La 20 de ani, transformarea celulelor incepe sa aiba un efect asupra organismului, inregistrandu-se pierderi celulare in unele organe, cu precadere in creier. Cu toate acestea, putine transformari fizice marcante au loc pana la varsta medie (40-55 ani). Aceasta varsta aduce cu sine anumite transformari fizice si sociale. Atat la barbati cat si la femei, varsta medie poate fi perioada reafirmarii succeselor din trecut si a proiectelor de viitor, dar poate fi insotita de stari de neliniste si uneori chiar reactii depresive.
Procesul imbatranirii nu este foarte bine inteles de catre lumea stiintifica, dar exista dovezi ca principala cauza a imbatranirii este mutatia celulara. Majoritatea celulelor care mor in organism sunt inlocuite prin diviziunea altor celule vii. Insa unele celule vii sufera mutatii care au loc fie inainte, fie dupa diviziune – si principala ’responsabilitate’ pentru acest fapt o are, din punctul de vedere al unei parti a stiintei medicale, procesul de oxidare a radicalilor liberi.
Un radical liber este o celula inzestrata cu un mare potential energetic, ce genereaza un intreg proces de distrugere prin relatia pe care o stabileste cu alte celule si prin capacitatea de a le transforma si pe acestea in radicali liberi. Radicalii liberi patrund in organism in principal prin intermediul hranei prelucrate (prin orice fel – coacere, fierbere, conservare, pasteurizare, congelare s.a.), a poluarii, datorita unor emanatii cosmice (radiatii solare sau planetare naturale) sau radiatii nucleare. Ei afecteaza ADN-ul celulelor si alte structuri celulare (ADN-ul fiind ‚schema’ care permite celulelor sa se divida ca replici perfecte ale celulei initiale, asa cum se intampla in cazul organismelor tinere). Dupa ani de expunere la procesul de oxidare a radicalilor liberi, care distruge structura originala, celulele incep sa se divida in forme aberante, anormale (replici palide ale celulelor originale, ca un fel de „copie xerox dupa alta copie xerox dupa alta copie xerox....”). S-ar parea ca unul din efectele radicalilor liberi este si scurtarea dimensiunii telomerilor de pe membrana celulara (formatiuni ce actioneaza ca niste ‚antene TV’ iar cand sunt vatamate si nu mai receptioneaza o imagine ‚clara’ procesul „xerox dupa xerox...” se accentueaza). Acest lucru duce la tulburari ale organului constituit din celulele respective si astfel la tulburari ale intregului organism, ce se traduc, treptat, prin fenomenul de imbatranire a corpului fizic.
Tot din punct de vedere medical, se pare ca dupa o anumita varsta unele celule (din sistemul nervos si anumiti muschi) nu mai sunt inlocuite de ‚replici xerox’ dupa ce mor, aceasta putand duce la dereglarea aproape definitiva a functiei structurilor respective.
O alta parte a stiintei medicale sustine ideea imbatranirii ca urmare a cresterii aciditatii in corp. Personal, sunt mai apropiat de aceasta idee, pe care o consider cea mai realista abordare a cauzelor fizice ale imbatranirii.
Imbatranirea reprezinta acumularea de deseuri acide in organism. Corpul trebuie sa mentina un nivel al pH-ului usor alcalin pentru a putea supravietui. PH-ul sangelui in artere este de cca. 7,35 – 7,45 iar al fluidelor din interiorul celulelor 7,2-7,3. In ciuda faptului ca celulele produc constant deseuri acide, fluidele corpului mentin acest pH alcalin. Corpul nostru este o uimitoare masina care se lupta sa ne asigure supravietuirea in orice conditii.
Cu toata stradania sa, corpul sucumba in fata dezordinii fizice, atunci cand propriile deseuri se acumuleaza pana la punctul in care rezistenta sa este doborata si el devine predispus, treptat, la raceala, oboseala, epuizare nervoasa, boli degenerative, chiar cancer. Toate acestea duc la imbatranire accelerata si, in cele din urma, la moartea corpului fizic. De altfel, dr. George W. Crile, fost sef al Clinicii Crile din Cleveland (SUA) si renumit chirurg afirma : „Nu exista moarte naturala. Toate mortile din asa numite cauze naturale sunt doar punctul final al unei saturari acide progresive.”
echilibrul alcalin-acid (ce este el si cum poate fi mentinut, pentru reversarea procesului de imbatranire). Acum, sa vedem cum este privita imbatranirea din punct de vedere mental.
Putini oameni pun sub semnul intrebarii presupunerea ca imbatranirea este ireversibila si, prin urmare, generatie dupa generatie, oamenii au intarit convingerea uzuala ca a imbatrani inseamna un declin progresiv al capacitatilor fizice si intelectuale.
Conceptul de imbatranire, considerat drept „ceva ce se intampla fiecaruia dupa trecerea unui anumit numar de ani” este o prejudecata ce a fost acceptata de majoritatea oamenilor drept adevar. Insa exista oameni care au dovedit ca nu exista o lege imuabila conform careia trebuie sa ‚imbatranesti’ (adica sa te degradezi fizic si mental) la o anumita varsta. ‚Secretul’ lor : principii care pun accent pe cultivarea vietii.
Una din exceptiile notabile de la mitul imbatranirii a fost Li Chung Yin care, atunci cand a murit, in 1933, avea 256 ani. Conform cotidianului New York Times, varsta sa fusese confirmata de guvernul chinez in urma unor foarte serioase studii si cercetari. Se spune despre el ca avusese o alimentatie cumpatata, naturala si o atitudine calma si senina in fata vietii. (bine, asta e varianta oficiala. Neoficial insa, chinezii sunt renumiti pentru practicile energetice ale longevitatii – diferite metode de Chi Kung, Nei Kung, Tai Chi). Si in zilele noastre exista multi chinezi (taoisti) cu varsta cronologica de peste 100 de ani dar infatisare si varsta biologica de 40-50 de ani. Si, din pacate, spre deosebire de orientali care, dupa cum spuneam, traiesc mai mult dupa principii ce pun accent pe ingrijirea sanatatii si cultivarea in mod constient a vietii, occidentalii (aici incluzand nu doar Europa ci si America) traiesc dupa principii care pun accent pe ingrijirea bolii si ‚cultivarea’ in mod inconstient a mortii. Dar asta e o alta discutie.
De-a lungul generatiilor ni s-a transmis ideea ca „toata lumea imbatraneste” si am fost siliti sa credem aceasta. Iar corpurile noastre au reflectat ele insele aceste convingeri.
Corpul a devenit o reflectie a imaginii false din minte. Corpul nostru s-a schimbat efectiv si a devenit marcat de prejudecata imbatranirii.Bineinteles, cum spuneam mai devreme, exista si alti factori care au generat starea corpului. Alimentatia, poluarea, radiatiile, bolile, stresul, diverse reactii emotionale, toate altereaza perfectiunea cu care ne nastem. Acesti factori interfereaza de fapt cu capacitatea celulelor corpului de a se reproduce perfect, mutatiile celulare devenind iminente.
Dar am putea afirma ca originea procesului imbatranirii consta in alimentarea mintii cu convingeri eronate, urmata de tulburarea profunda a procesului de reproducere celulara pana la nivelul ADN-ului. Adica, mintea noastra, felul in care gandim duce responsabilitatea starii de degradare (corespunzatoare imbatranirii) in care ajunge propriul corp. Daca in privinta poluarii si radiatiilor, la nivel individual vorbind, nu prea avem cum sa gasim solutii (sunt probleme ce necesita eforturi si solutii globale), cel putin in privinta alimentatiei, evitarii stresului, reactiilor emotionale si bolilor, fiecare avem in interior puterea de a alege constient si constructiv. Dar, din pacate, modul in care inconstient alegem sa gandim in aceste privinte nu ne este deloc de folos – e chiar destructiv. Imbatranim pentru ca toate aceste ganduri intretin ideea principala ‚procesul imbatranirii, ca degradare fizica si mentala, e inevitabil’.
Dr Karol Chami
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu